7 tips: Så får elbilen bättre räckvidd under vintern

Elbil och laddning

Visste du att elbilens räckvidd kan påverkas av kylan? Tester visar att en elbil i genomsnitt kan tappa upp mot 20 procent redan vid nollgradig temperatur. Här kommer sju tips för en bättre räckvidd vintertid. Trevlig resa!

Vi har tidigare skrivit om Chalmerforskaren Evelina Wickners studie som handlar om litiumjonsbatteriets åldrande, där en parameter är temperaturen. Studien visar att en optimal temperatur för ett elbilsbatteri under användning är 25–30 grader. Både högre och lägre temperatur än detta kan påverka batteriet negativt.

Förenklat kan man säga att jonerna i litiumjonbatteriet får svårare att röra på sig när det är kallt. Bilen lägger då mer energi på att värma upp batteriet istället för att driva bilen framåt. Men det finns saker man som elbilsägare kan göra för att maximera räckvidden. 

7 tips för bättre räckvidd

 1. Parkera i ett garage

  Har du möjlighet, parkera elbilen i ett garage för att hålla bil, batteri och kupé mindre kall. Då behöver bilen inte lägga ner lika mycket energi på att temperera batteri och bil – värmen i ditt garage gör att din bil laddas snabbare och att laddningen av batteriet håller längre.
 2. Värm bilen innan du kör den

  De flesta elbilar går att förvärma innan man kör iväg. Det innebär att du kan värma upp både kupé och batteri på förhand genom exempelvis en app. Gör det när det är riktigt kallt på morgonen. Kan du dessutom ha bilen på laddning samtidigt undviker du att ta energi från batteriet för att få upp bilen till rätt temperatur.
 3. Ladda inte ur batteriet för mycket

  Din elbil har ett inbyggt batterihanteringssystem som reglerar temperaturen på batteriet för att det ska ligga på bästa nivå. Vid väldigt höga temperaturer utomhus eller sträng kyla är det bra om det finns marginal i batteriet , så att batterihanteringssystemet vet att det finns tillräckligt mycket energi för bäst temperaturreglering.
 4. Värm passagerarna – inte bilen

  Eftersom en elbil inte har en förbränningsmotor skapas det ingen spillvärme som kan värma kupén. Istället får batteriet driva en värmepump/kupévärmare som tempererar kupén. Det förbrukar en viss energi. Fullt blås med fläkten brukar inte vara nödvändigt, stolsvärme och rattvärme kan istället bidra med mer effektiv energi. Det gör att du kan sänka temperaturen på kupéfläkten med någon grad och spara energi.
 5. Rätt däcktryck är viktigt

  För dåligt pumpade däck ger ett ökat rullmotstånd. När temperaturen sjunker ute minskar också däcktrycket i däcken i takt med att luften blir kallare. Det i sin tur påverkar räckvidden negativt. Så se till att du har rätt däcktryck i däcken när det slagit om till köldgrader. Det kommer att förbättra räckvidden, maximerar väggreppet och minimerar slitaget.
 6. Välj ECO-läget

  ECO-läget i alla elbilar har samma syfte — att ge bättre räckvidd genom att använda mindre energi.  Det kan vara bra att tänka på att när du kör i ECO-läge så accelerar din bil lite långsammare, vilket gör din bilresa säkrare vid halt väglag.
 7. En tung bil minskar räckvidden

  Har du monterat en takbox inför skidresan? Glöm inte att ta bort den när du kommer hem. Har du kvar den så ökar luftmotståndet när du kör och det påverkar energiförbrukningen. Tänk överlag på att inte använda bagaget för att förvara tunga föremål i onödan – en tung bil minskar räckvidden. 

Källor
alltomelbil.se
ctek.com
volkswagen.se

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?