Energiskatt på el för företag

Energiskatt tas ut på all sorts elanvändning, men vissa typer av verksamheter kan få återbetalning. Tjänsteföretag i vissa kommuner har rätt till skatteavdrag och därmed en lägre energiskatt.

Energiskatt 2024

Riksdagen har beslutat att höja energiskatten på el för 2024 till 42,8 öre/kWh exklusive moms, från tidigare 39,2 öre/kWh exklusive moms. För kunder som har rätt till reducerad skatt gäller 33,2 öre/kWh exklusive moms.

Lägre energiskatt i vissa kommuner

Företag inom tjänstesektorn i vissa kommuner har rätt till ett avdrag på energiskatten. Avdraget är 9,60 öre/kWh exklusive moms. Ni behöver inte göra något själva utan avdraget sker automatiskt på elnätsfakturan. I Ellevios elnät gäller avdraget i:

  • Torsby
  • Ljusdal
  • Malung-Sälen
  • Mora
  • Orsa
  • Älvdalen

Får ni inte skatteavdrag på elnätsfakturan idag, men anser er ha rätt till det? Då kan ni fylla i och skicka in "Försäkran om skatteavdrag för elektrisk kraft". I den intygar ni att er verksamhet uppfyller Skatteverkets villkor för skatteavdrag för tjänsteföretag.

Verksamheter med rätt till återbetalning av energiskatt

Företag som inte själva deklarerar för energiskatt på el betalar full energiskatt på elnätsfakturan. Vissa verksamheter kan ha rätt till en lägre energiskatt. För att få det behöver verksamheterna ansöka hos Skatteverket om återbetalning i efterhand.

Frivillig skattskyldighet

Företag som totalt använder över 10 gigawattimmar el per kalenderår kan ansöka hos Skatteverket om att bli godkända som frivilligt skattskyldiga. Företagen deklarerar själva för energiskatt på el och behöver inte ansöka om återbetalning i efterhand.

Läs mer om regler för energiskatt på el hos Skatteverket

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 12 januari 2024

Hjälpte den här sidan dig?