Så här fungerar energiskatt på el

Energiskatt tas ut på all elanvändning och betalas till oss på Ellevio.

Energiskatt 2024

Riksdagen har beslutat att höja energiskatten på el för 2024 till 53,5 öre/kWh inklusive moms (42,8 öre/kWh exklusive moms) från tidigare 49 öre/kWh inklusive moms (39,2 öre/kWh exklusive moms).

För kunder som har rätt till reducerad skatt gäller 41,5 öre/kWh inklusive moms (33,2 öre/kWh exklusive moms).

Lägre energiskatt i vissa kommuner

Privatkunder och företag inom tjänstesektorn i vissa kommuner i norra Sverige har rätt till avdrag och betalar en lägre energiskatt. Avdraget är 12 öre/kWh inklusive moms (9,60 öre/kWh exklusive moms). Som kund behöver du inte göra något själv utan avdraget sker automatiskt på elnätsfakturan. I Ellevios elnät gäller det kommunerna:

 • Ljusdal
 • Malung-Sälen
 • Mora
 • Orsa
 • Torsby
 • Älvdalen

Skatteavdrag för företag

Får ni inte skatteavdrag på elnätsfakturan idag, men anser er ha rätt till det? Då kan ni fylla i och skicka in "Försäkran om skatteavdrag för elektrisk kraft". I den intygar ni att er verksamhet uppfyller Skatteverkets villkor för skatteavdrag för tjänsteföretag.

Verksamheter med rätt till återbetalning av energiskatt

Företag som inte själva deklarerar för energiskatt på el betalar full energiskatt på elnätsfakturan. Vissa verksamheter kan ha rätt till en lägre energiskatt. För att få det behöver verksamheterna ansöka hos Skatteverket om återbetalning i efterhand.

Frivillig skattskyldighet

Företag som totalt använder över 10 gigawattimmar el per kalenderår kan ansöka hos Skatteverket om att bli godkända som frivilligt skattskyldiga. Företagen deklarerar själva för energiskatt på el och behöver inte ansöka om återbetalning i efterhand.

Läs mer om regler för energiskatt på el hos Skatteverket

Vanliga frågor och svar

 • All elanvändning i Sverige beskattas med en så kallad energiskatt. Det är en statlig skatt som den 1 januari 2018 flyttades från elhandelsfakturan till elnätsfakturan. Skatten betalas till elnätsföretaget som sedan betalar den vidare till Skatteverket. Skattens storlek bestäms av riksdagen. Kontakta gärna Skatteverket om du har fler frågor om energiskatt.

  Läs mer om energiskatt

 • Fördelningen av elnät-, elhandel- och statliga avgifter ser ut såhär.

  Elpriser diagram

  Den orange tårtbiten (elnät) och den mörkgrå (energiskatt och moms) är det du betalar till Ellevio.

  För din elhandel är du fri att välja vilken leverantör du vill. Tänk på att moms även tillkommer för din elhandel.

 • Från 1 januari 2024 har riksdagen beslutat att energiskatten ska ligga på följande nivåer:

  För privatkunder är skatten 53,5 öre/kWh inklusive moms (42,8 öre exklusive moms). För privatkunder som har rätt till reducerad skatt är det istället 41,5 öre/kWh inklusive moms (33,2 öre/kWh exklusive moms).

  För företagskunder är skatten 42,8 öre/kWh exklusive moms. För företagskunder som har rätt till reducerad skatt är det istället 33,2 öre/kWh exklusive moms.

 • I vissa kommuner har privatpersoner och tjänsteföretag rätt till ett avdrag på energiskatten. Avdraget är 12 öre/kWh inklusive moms (9,6 öre/kWh exklusive moms). Om du har rätt till skatteavdrag behöver du inte göra någonting, avdraget på energiskatten görs direkt på din elnätsfaktura.

  I Ellevios nätområde får kunder skatteavdrag i kommunerna Torsby, Ljusdal, Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen.

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 29 maj 2024

Hjälpte den här sidan dig?