Funderar du på solceller och batteri? Vi hjälper dig.

Med solceller på taket får du din el från solen utan mellanhänder. Tillsammans med 1KOMMA5° så erbjuder vi en trygg, hållbar och skräddarsydd helhetslösning för installation av solceller och batteri. Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig inom kort.

Anmäl intresse

Vårt erbjudande

Tillsammans med vår samarbetspartner 1KOMMA5° erbjuder vi:

Helhetslösning

Vi hjälper dig från din första tanke på solceller och batteri tills det att du producerar och lagrar egen grön el. Vi skräddarsyr din solcellsanläggning efter dina förutsättningar och inkluderar de energismarta produkter och tjänster som passar ditt hushåll. Om du även vill installera en laddbox i samband med solcellsinstallationen så hjälper vi dig även med detta.

Hembesök

Varje hem och varje tak är unikt. Efter att du har pratat med en av våra solcellsexperter om dina önskemål och ditt taks förutsättningar, bestämmer vi en tid för hembesök för att kunna skräddarsy din anläggning för bästa resultat och optimerad produktion.

Uppföljning

Vi är med dig genom hela processen. Även efter genomförd installation av din solcellsanläggning har vi en genomgång på plats kring uppstart av din anläggning och besvarar de frågor som kan uppstå.

energikostnader

Vanliga frågor inför beslutet att installera solceller

Kostnaden för installation av solceller beror på flera faktorer, men för en normalstor villa som genererar 11 000 kWh kan priset landa på uppemot 200 000 kronor efter bidrag. Det som har störst påverkan på priset är hur stor anläggning du ska ha, det vill säga anläggningens totala effekt, där ett bra jämförelsemått brukar vara pris/kW. Ofta brukar större anläggningar vara mer kostnadseffektiva, det vill säga lägre pris per kW, eftersom de flesta installationer kommer med en del fasta kostnader. Den slutliga prislappen för en solcellsinstallation beror även på takets skick.

När man börjar fundera på solceller, är det ett naturligt tillfälle att se över sitt tak. Eftersom solcellernas livslängd ofta är över 30 år ska naturligtvis taket hålla minst lika länge.

Om du tror att du kommer behöva byta ditt tak inom solpanelernas livstid, kan du överväga om det vore en god idé att göra det i samband med solcellsinstallationen. Väljer du att lägga nytt tak i samband med montering av dina solceller kan byggställningar och annan utrustning ofta användas både för takrenoveringen och för installation av solcellspanelerna.

Vår samarbetspartner installerar på samtliga taktyper förutom eternittak. Eternitpannor är i många fall spröda och riskerar att gå sönder, vilket medför risken att asbest utsöndras.

Förutsättningarna för produktion ser olika ut beroende på till exempel var i landet du bor, vad du har för tak och takets exponering för sol och skugga. Men hos en genomsnittlig svensk villa, med en förväntad produktion om 11 000 kWh/år så blir återbetalningstiden cirka 10 år, men om de höga elpriserna kvarstår så kommer återbetalningstiden att förkortas.

Ett flertal studier visar att solceller ökar värdet på ditt hus. I Sverige utkom under 2022 en studie från Svenska Lantbruksuniversitetet, som jämförde huspriser i Sverige med och utan solceller. Studien visar att hus med solceller i snitt ökar i värde med 14 procent. Överlag fann man att, liksom vid renovering, väntas värdeökningen vara högre än priset för solcellsinstallationen.

Solceller passar på de flesta hus, men det finns såklart vissa förutsättningar som gör att solcellerna kan producera el under extra gynnsamma förutsättningar. Dessa är bland annat:

  • Fri takyta på ditt hus eller närliggande bygge (t.ex. garage) på minst 10 kvm.
  • En takyta som vetter mot syd, sydväst, eller sydost, så att maximalt mycket sol kan tas upp. Även tak som rikas mot väster eller öster fungerar väl för solceller.
  • 10–45 grader lutning på ditt tak.
  • Ett tak som inte skuggas av t.ex. träd eller andra hus.

Optimala förutsättningar är om taket är i söderläge med upp till 40 graders lutning. En del som inte uppfyller dessa förutsättningar väljer att installera solceller på en vägg eller intilliggande hus, t.ex. gäststuga eller garage, istället.

Vår partner 1KOMMA5 samarbetar med Stabelo och Resurs där du som privatperson kan byta till ett grönt bolån och därmed enkelt finansiera dina solceller med ett grönt tilläggslån. Och med hjälp av Ecster (Handelsbanken) kan de erbjuda av- och delbetalningsplaner efter just din ekonomi och situation.

Lästips om solceller och solenergi

Information från

Ellevio Energy Solutions