Startup 4 Climate – Sveriges största innovationstävling inom energisektorn

Ett viktigt steg mot en hållbar framtid är att minska utsläppen från den energi vi använder. Det råder ingen brist på mänsklig innovation och smarta lösningar, men ibland behövs något mer för att bra idéer ska ta fart. Därför arrangerar vi på Ellevio tillsammans med elleverantören GodEl tävlingen Startup 4 Climate.

Innovationstävlingen riktar sig till unga företag med innovationer som kan accelerera energiomställningen och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen.

Energiomställningen omfattar initiativ som främjar övergången från nuvarande energi- och transportsystem till lösningar som är smartare, effektivare och har förmågan att minska mänsklighetens negativa påverkan på planeten jorden.

De vinnande startup-företagen i Startup 4 Climate tilldelas ett pris på 2 miljoner kronor som ska hjälpa till att katalysera idéerna och därmed bidra till energiomställningen.

Varför en innovationstävling?

Som två av den svenska energimarknadens mest välkända aktörer har vi och GodEl ett stort ansvar för att forma branschens framtid. Vi vill främja övergången till ett verkligt hållbart energisystem, men vi kan inte göra det ensamma.

Innovation och brett engagemang är viktigt för att stävja den globala klimatkrisen. Med Startup 4 Climate vill vi bidra till att få fram fler initiativ som kan möjliggöra att vi når våra gemensamma mål för en hållbar framtid.

Vinnare 2023

Från vänster: Jan Skoldhammer och Stefan Björklund, Novige, Johan Lindehag, Ellevio, Lina Bertling Tjernberg, KTH, Stefan Krook, Goodcause, Claes Kollberg och Oscar Hållén, Cemvision.
Från vänster: Jan Skoldhammer och Stefan Björklund, Novige, Johan Lindehag, Ellevio, Lina Bertling Tjernberg, KTH, Stefan Krook, Goodcause, Claes Kollberg och Oscar Hållén, Cemvision.

Vinnarna i 2023 års tävling var startup-företagen Cemvision och Novige, som övertygade juryn med fossilfri, cirkulär och energisnål cement respektive en kombinerad våg-, sol- och vindkraftslösning. Två revolutionerande bidrag till energiomställningen och klimatarbetet.

Vinnare 2022

Jury och vinnare Startup 4 Climate 2022
Juryn tillsammans med vinnarna av Startup 4 Climate 2022

Nitrocapt framställer gödsel utan fossila bränslen och Helios Innovations skapar energieffektiv förångning inom industrin.

Vinnare 2021

Flower (tidgare Krafthem) skapar virtuella kraftverk och Ligna Energy gör batterier av trämassa.

Vinnare 2020

Peafowl Plasmonics utvecklar små solceller och Enjay har skapat ett energiåtervinningssystem för restauranger.

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer