Elnätet på Djurgården rustas upp och förstärks.

Snart startar vårt arbete med att rusta upp och förstärka elnätet på Djurgården. Första delen i projektet är utbyte av kablar mellan Beckholmen och Djurgården och i Djurgårdskanalen. Projektet startade under hösten 2023.

Elnätet på Djurgården

  Källa: okänd fotograf, Spårvägsmuseet  

Omkring 1890 kom elektriciteten till Stockholm, och i början av 1900-talet var det Djurgårdens tur. Tack vare elen har generationer av stockholmare och turister kunnat promenera i gatlyktans sken längs med Djurgårdsbrunnskanalen, åka radiobil på Gröna Lund och ta spårvagnen till Vasamuseet, Skansen och Valdemarsudde.

Djurgården älskas av många – för sin vackra natur, sina långa promenadstråk och sina många sevärdheter. För att ön även i framtiden ska vara en plats för livets gladaste ögonblick behöver elen rustas upp och förstärkas. Därför genomför vi på Ellevio nu arbeten på Stockholms gröna ö.

Mycket kommer att hända de kommande åren. Det första vi gör är att byta ut de hundra år gamla sjökablarna som finns nere i vattnet vid tre platser här på Djurgården; vid Beckholmsbron, Sirishov och Djurgårdsbrunnsbron. Dessa kablar har tjänat Djurgården väl, men behöver nu bytas ut mot nya, modernare varianter – för att möta framtidens elbehov.

Var kommer vi att arbeta?

Om du klickar på de färgade strecken fälten kan du läsa information om tidplan och påverkan. 

Hur kommer du att påverkas?

På varje etapp kommer vi att genomföra schaktning och kabelförläggning. Framkomlighet kommer alltid att vara möjligt men omledningar kan ske. Marken återställs till ursprungligt skick när arbetena är klara. Alla tider är preliminära och kan komma att ändras.

Ellevio har upphandlat Craftor som huvudentreprenör i projektet. Sunaru kommer att genomföra schakt. 

Har du frågor?

Har du några frågor kring projektet är du välkommen att mejla till djurgarden@ellevio.se

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 25 augusti 2023

Hjälpte den här sidan dig?