Aktivera lokalt kundgränssnitt (HAN-port)

Med ett lokalt kundgränssnitt kan du själv koppla upp dig till mätaren och få information om till exempel din elanvändning eller produktion. För att få ut information via detta gränssnitt krävs en tredjepartslösning, en extern hårdvara som kopplas in mot mätarens gränssnitt.

Vad betyder lokalt kundgränssnitt?

Begreppet ”lokalt kundgränssnitt” är en branschterm som Energiföretagen i Sverige har enats om för det uttag som finns på de nya smarta elmätarna. Uttaget kallas också ofta för HAN-port.

Vad gör kundgränssnittet?

Tekniken i elmätarna och det lokala kundgränssnittet gör det möjligt för dig som kund att koppla på tredjepartslösningar för styrning och kontroll av elanvändningen i realtid. Genom automatisering kan du använda mindre energi eller använda den mer kostnadseffektivt – en positiv utveckling som kan hjälpa dig att undvika de värsta pristopparna. 

Hur aktiverar jag kundgränssnittet?

Om du har en mätare av märket Sagemcom installerad aktiverar du själv det lokala kundgränssnittet via Mina sidor för privatkunder eller Mina sidor för företag. Om du har en Kaifa (modell MA304H4E) installerad behöver du kontakta vår kundservice via telefon 0771-53 53 00 för att aktivera kundgränssnittet. Mer information om alla våra mätare och vilken typ av port som finns på respektive mätare hittar du här:

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer