Ny prismodell för elnätet

Den 1 oktober 2022 införde vi en ny prismodell. Vårt samhälle blir alltmer beroende av el och ställer nya krav på vårt elnät. Därför bytte vi till en ny prismodell som ökar möjligheten för dig som kund att enklare påverka din elnätskostnad. Samtidigt ger det mer plats i elnätet så att fler bilar kan rulla på el, fler kan producera sin egen el och allt som hör till att leva i ett hållbart samhälle. Från och med den 1 januari 2024 ändrar vi våra priser.

Vi ändrar våra priser för samtliga abonnemang och områden den 1 januari 2024. Här är den nya prislistan för Effektabonnemang.

Säkring Fast elnätsavgift (inkl. moms) Effektavgift (inkl. moms) Fast elnätsavgift (exkl. moms) Effektavgift (exkl. moms)
16 - 25 A 382,50 kr/mån 65 kr/kW 306 kr/mån 52 kr/kW
35 A 725 kr/mån 65 kr/kW 580 kr/mån 52 kr/kW
50 A 1 112,50 kr/mån 65 kr/kW 890 kr/mån 52 kr/kW
63 A 1 600 kr/mån 65 kr/kW 1 280 kr/mån 52 kr/kW

Priser från och med 1 januari 2024 (PDF)

Så fungerar den nya prismodellen

Den nya prismodellen består av två delar: en fast avgift och en ny avgift som kallas effektavgift. Effektavgiften kan du påverka genom hur du använder elen hos dig. Vi tar därmed bort den tidigare rörliga kostanden där du betalat per kWh.

Större möjlighet att påverka din elnätskostnad

Tidigare har du kunnat påverka din elnätskostnad genom att minska din elanvändning. Med den nya prismodellen kan du även påverka genom att använda elen smart. Sprid ut matlagningen, elbilsladdningen och disken över dygnet – då minskar dina så kallade effekttoppar och din elnätskostnad blir därmed lägre. Använder du flera energikrävande saker under en och samma timme kan det däremot bli dyrare.

Följ din effekt i appen

Har du laddat ner vår app? Där kan du som har fått den nya prismodellen kunna följa din effekt och tydligt se när dina toppar infaller, och på så sätt kunna påverka din elnätskostnad.

appbilder.jpg

Med vår app kan du se din effekt timme för timme och tydligt se när dina toppar infaller för att du enklare ska kunna påverka din elnätskostnad. Läs mer och ladda ner appen här.

Det är topparna som räknas

När vi räknar ut din elnätskostnad tar vi snittet av dina tre högsta effekttoppar, det vill säga de tre timmar som du under en månad använt mest el. Topparna kan inte infalla på en och samma dag utan du har max en topp per dag.

Effekttoppar per månad i graf

Nu undrar du säkert varför vi räknar utifrån tre toppar och inte bara en? Vi bygger och utvecklar elnätet utifrån vilket behov som finns. Kan vi minska topparna i elnätet kan vi använda elnätet mer effektivt. Genom att räkna ut ett snitt av de tre högsta effekttopparna, och inte bara en, har du möjlighet att påverka under hela månaden och inte bara under en dag eller en timme.

Tre tips för att undvika effekttoppar

 • Ny prismodell
  Fördelar du din elanvändning jämnt under dygnet kan du minska din elnätskostnad, använder du mycket el under kortare period finns risken att du får en högre elnätskostnad.
 • Kan påverka ditt elavtal
  Din elhandlare kommer nu också att få tillgång till din elanvändning per timme. Vissa elhandlare lägger därför om till timpris vilket kan göra att det påverkar även din elkostnad. Kontakta din elhandlare för att ta reda på mer.
 • Månadsfaktura
  Om du tidigare fått din faktura varannan eller var tredje månad kommer du nu få din faktura per månad. Det är för att du enklare ska kunna följa din elnätskostnad.

Ordet effekt är du säker bekant med, kanske från skoltiden eller från att vi ofta läser ”hur stor effekt” våra hushållsapparater har. Effekt är lite förenklat måttet på hur kraftfullt något är. Ju högre effekt en elapparat har, desto mer el går det åt för att driva apparaten. Samma sak gäller ditt hushåll, ditt hus kan dra viss effekt beroende på hur många saker du använder samtidigt samt hur kraftfulla de sakerna är. Effekt mäts i watt (W).

Apparat Maxeffekt
Bergvärmepump (elpatron dimensionerande, IVT GEO500 12kW) 9 kW
Microvågsugn 0,5 - 8 kW
Varmluftsugn 3 kW
Induktionshäll 7-8 kW (alla plattor på max samtidigt)
Dammsugare 0,8 kW
Vattenkokare 2,2 kW
TV 0,1 kW
Elektrisk golvvärme 0,1 kW/m2
Elektrisk handdukstork 0,1 kW
Elbil (långsam laddning/snabbladdning) 2,2 kW/11 kW

Effekten räknas ut genom att ta snittet av den effekt du har gjort av med på en timme, så kallad timmedeleffekt. Med andra ord, räknas inte effekten ut utifrån vilken maxeffekt du hade under timmen utan snittet av hela timmen.

En kaffebryggare har exempelvis ett relativt högt effektuttag men låg användningstid per gång. Då du endast använder den ett fåtal minuter så blir effektuttaget från kaffebryggaren lågt när vi beräknar effekten (det vill säga timmedeleffekten). Effekten räknas alltid ut timme för timme.

Det betyder att om du använder mikron mellan kl. 17.55 och 18.05 delas effekten i två och läggs i två olika timmar, det vill säga 17:55-17:59 och 18:00-18:05.

Exempel:

Dina tre högsta toppar under en månad var

 • 5 september kl. 18 = 4 kW*
 • 11 september kl. 8 = 6 kW*
 • 22 september kl. 20 = 5 kW*

Snittet av dina tre högsta toppar är
(4 kW + 6 kW + 5 kW) /3 = 5 kW

5 kW x 65 kr/kW = 325 kr i effektavgift

20 A = 335 kr/månad i fast avgift

325 kr + 335 kr = 660 kr

Din elnätskostnad för september bli 660 kronor

Energiskatten kommer fortsatt att finnas på din nätfaktura och debiteras utifrån kWh.

*timmedeleffekt, läs mer om det under Hur räknas effekten ut?

Effektavgift

Effektavgiften beräknas utifrån snittet av dina tre högsta effekttoppar, det vill säga de tre gånger som du använt mest el under en månad. Topparna kan inte inträffa på en och samma dag. Om du sprider ut din elanvändning under dagen och natten kan du minska dina effekttoppar och därmed sänka dina elnätskostnader.

Effektavgift (inkl moms) 65 kr/kW

Fast avgift

Den fasta avgiften varierar beroende på vilken säkringsnivå du har på din huvudsäkring.

Huvudsäkring Fast avgift (inkl moms)
16-25 A 335 kr/mån
35 A 635 kr/mån
50 A 975 kr/mån
63 A 1 400 kr/mån

Tidigare prismodell

Hustyp kWh Rörligt pris, per kWh Fast avgift Total elnätskostnad
Litet hus (16A) 864 0,30 kr 310 kr 569 kr
Medelstort hus (20A) 1512 0,30 kr 405 kr 859 kr
Stort hus (25A) 2160 0,30 kr 505 kr 1153 kr

Ny prismodell

Hustyp kW (snittet av tre effektoppar) Effektavgift, per kW Effektavgift Fast avgift Total elnätskostnad
Litet hus (16A) 4 65 kr 260 kr 335 kr 595 kr
Medelstort hus (20A) 7 65 kr 455 kr 335 kr 790 kr
Stort hus (25A) 10 65 kr 650 kr 335 kr 985 kr

På din faktura visas ett snittvärde av dina tre högsta effekttoppar under månaden. För att se när du har haft dina effekttoppar kan du logga in på Mina sidor på ellevio.se eller ladda ner vår app.

Faktura

 1. Fast avgift
  Den fasta avgiften varierar beroende på vilken säkringsnivå du har på din huvudsäkring.
 2. Effektavgift
  Effektavgiften beräknas utifrån snittet av dina tre högsta effekttoppar, det vill säga de tre gånger som du använt mest el under en månad. Topparna kan inte inträffa på en och samma dag. Om du sprider ut din elanvändning under dagen och natten kan du minska dina effekttoppar och därmed sänka dina elnätskostnader.

Då det är en uppskattad kostnad i appen och på Mina sidor kan den skilja sig något från din faktura. Kostnaden på din faktura är den korrekta.

På din faktura hittar du en kort förklaring av din elnätsräkning och beskrivning av din totala elkostnad. Detta gäller dock inte för alla abonnemang. Fakturaförklaringen som finns på fakturan stämmer inte överens hur det ser ut för dig.

Vi tar nu det första steget i utrullningen av ny prismodell. Vi byter prismodell av flera anledningar.

Den främsta anledningen är att vi behöver använda elnätet mer effektivt. 

Energimarknadsinspektionen har också tidigare i år kommit med föreskrifter om hur de tycker att kunder ska betala för elnätet. Enligt myndigheten behöver alla nätbolag som inte redan har gått över till någon form av effektabonnemang byta prismodell de kommande åren.

Alla våra kunder kommer att få prismodellen.

Nej, vi genomför inte ett forskningsprojekt.

Prismodellen kommer alla våra kunder att få men vi har valt att rulla ut den i mindre skala för att kunna plocka upp vad våra kunder tycker om prismodellen och följa om den ger den effekt som vi önskar. Beroende på den återkoppling vi får från våra kunder kan vi göra vissa förändringar så att våra kunder har tillgång till den information och verktyg de behöver.

Vi har, precis som i flera projekt vi genomför, ett samarbete med Uppsala universitet där vi delar anonymiserade data. Deras studie är helt oberoende av prismodellen och införandet av den.

Klimatomställningen ställer nya krav på dig och oss

Nätbolagen har tagit betalt för elnätet på samma sätt sedan 1960-talet. Både du och vi förstår att mycket har hänt sedan dess och inte minst bara under de senaste åren har elen blivit allt viktigare för oss alla. Vi skaffar smartare digitala prylar, köper bilar som bara går på el, producerar vår egen el och fler och fler industrier väljer att ställa om sina fabriker så att du ska kunna köpa hållbara produkter på riktigt. Och det stannar inte där, vi har bara börjat den här resan.

För att nå samhällets klimatmål och krav på digitalisering behöver även vi nätbolag göra något nytt. Varje år investerar vi ungefär fem miljarder kronor i elnätet, men vi behöver också er hjälp. Därför byter vi hur du betalar för elnätet så att du kan använda elen smartare och nå klimatmålen samtidigt som du kan spara kronor på vägen dit.

Tack för att vi tillsammans gör klimatomställningen möjlig!

Håll koll med appen

Med vår app kan du följa din effekt timme för timme och tydligt se när dina toppar infaller för att du enklare ska kunna påverka din elnätskostnad. Dessutom har appen en mängd smarta funktioner som gör att du kan planera, analysera och styra din elanvändning.

""

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor på 020-46 00 26 eller elnatsfraga@ellevio.se. Vi har öppet helgfria vardagar kl. 8-16.

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 11 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?