Har du funderat på att skaffa solpaneler och producera egen el? I Sverige finns det bra förutsättningar för solenergi. Tekniken har dessutom blivit billigare och det finns idag olika sätt att få stöd på. Inte minst bidrar du också till ett hållbart samhälle.
När solen skiner producerar du din egen el. Tekniskt sett omvandlar solceller solljus till el, först till likström som sedan via en växelriktare blir till växelström som du kan använda i ditt hus.
Ibland producerar du mer än vad du själv använder, då förs överskottsel in till elnätet. Att lagra elen för att kunna använda den vid senare tillfälle via batterier blir allt vanligare och Elsäkerhetsverket redovisar vad du behöver tänka på när du planerar, installerar och underhåller ett batterilager.
När solen inte skiner eller du använder mer el än vad du producerar, köper du elen från ditt elhandelsföretag, precis som du gjorde innan du installerade solpanelerna.
Det finns flera anledningar till att välja att installera solpaneler på ditt tak. De vanligaste är för att minska elkostnaderna och för att göra miljön en tjänst.
Hur mycket el du kan producera beror till exempel på var i landet du bor, vilket väderstreck solpanelerna placeras i samt vilken lutning det är på ditt hustak. Du kan enkelt se om solpaneler är en bra idé för just dig och ditt hus genom att använda solkarta från Svensk Solenergi.
Den säkringsstorlek du har påverkar hur stor din produktionsanläggning kan vara och hur mycket el du kan producera. I tabellen nedan ser du en fingervisning av hur mycket el, så kallad den effekt (kilowatt, kW), som maximalt går att producera i förhållande till den säkringsstorlek du har. Vill du kunna producera mer el kan du behöva säkra upp vilket kan medföra en ytterligare anslutningsavgift. Diskutera dina förutsättningar med din solcellsleverantör vid planering av din nya produktionsanläggning. Du kan också läsa mer på Energimyndighetens webbplats.
Din säkringsstorlek (trefas) | Maximal effekt |
16 A |
11 kW |
20 A |
13,8 kW |
25 A |
17,3 kW |
35 A |
24,2 kW |
50 A |
34,6 kW |
63 A |
43,5 kW |
För att välja rätt utrustning är det viktigt att läsa på, det finns flera olika typer av solceller och jämför gärna - Hos Energimyndigheten kan du läsa mer och hitta en förklaring av de vanligaste solcellerna..
Tips:
Det finns också flera krav som din solcellsinstallation måste uppfylla, såsom våra tekniska krav, för att vi ska kunna godkänna och nätansluta din anläggning.
Hos branschorganisationen Svensk Solenergi hittar du solcellsleverantörer. Ellevio säljer inte solpaneler.
Solceller är en långsiktig investering. I Solelkalkylen kan du räkna på vilken återbetalningstid en solcellsanläggning kan få och vad elen som solcellerna producerar kostar.
Tänk också på att det är viktigt att underlaget på taket är i gott skick. Du kan räkna med att solcellerna har en livslängd på minst 25 år.
Från årsskiftet gäller ett nytt avdrag – Gröna avdraget. Stödet kommer att betalas ut direkt till dig som kund genom avdrag på priset, precis som RUT och ROT. För solceller får du avdrag för arbete och material med 15 procent för installation av solceller.
I samband med att du har installerat solpaneler på taket blir du en elproducent. En så kallad mikroproducent är du om du under ett kalenderår tar emot mer el än du matar in till elnätet samt har en huvudsäkring på högst 63A.
Följande kriterier ska vara uppfyllda för att du ska räknas som mikroproducent:
Om du däremot har en huvudsäkring över 63A är du en egenproducent och kan läsa mer här.