Vad behöver jag tänka på när jag tecknar avtal?

Uppdaterad:

Vi får många frågor från personer som undrar vad som gäller när man ska teckna avtal för elnät och elhandel, nedan hittar du information om vad som gäller och vad du bör tänka på. Vi har även gjort en kort informationsfilm med viktig information.

Om du bor i ett av Ellevios nätområde krävs det att du tecknar ett elnätsavtal för att få el till din bostad eller lokal. Vi på Ellevio använder oss inte av någon proaktiv försäljning, det innebär att det är du som person eller företag som behöver kontakta oss för att teckna ett elnätsavtal. Du tecknar ditt elnätsavtal via vår tjänst Flytthjälpen, via vårt kontaktformulär eller genom att ringa till vår kundservice på telefon 0771-53 53 00.

Du behöver även ha ett avtal hos ett elhandelsföretag, om du är osäker på vilken elhandlare du ska välja kan du jämföra elavtal på Elpriskollen.

När du har ett befintligt elhandelsavtal kan det hända att du blir kontaktad av ett annat företag med erbjudande om att byta elhandelsavtal, många elhandelsföretag bedriver försäljning då du fritt kan välja vilket elhandelsföretag du tecknar avtal med. Ellevio samarbetar inte med något elhandelsföretag, vi har inte heller avtal med elhandelsföretag som kontaktar kunder på vårt uppdrag.

Ellevio samarbetar inte heller med tredjepartsaktörer, till exempel företag som bedriver verksamhet genom att erbjuda tjänster gällande samfakturering eller upphandling av avtal. Läs mer på Konsumenternas Energimarknadsbyrå gällande samfakturering för elnät och elhandel. Vi kontaktar aldrig våra kunder och ber dig besvara sms eller e-postmeddelande eller liknande.

Om du anser att ett avtal har tecknas i ditt namn eller i din verksamhets namn som du inte har godkänt eller tackat ja till måste vi be dig kontakta det företag som genomförde försäljningen.

Om du har funderingar och frågor kring vad som gäller för avtal och försäljning kan du som privatperson besöka Konsumenternas Energimarknadsbyrå eller Konsumentverket för mer information, är du företagskund kan du kontakta Svensk Handel.

Energi Företagen har en certifiering de kallar "Schysst elhandel", hittar du information om vilka företag som just nu har klarat kraven.

Även Konsumenternas Energimarknadsbyrå har sammanställt en lista gällande de företag som många personer kontaktar byrån om och där personerna behöver hjälp gällande en pågående tvist, listan innehåller de företag som haft flest frågor de senaste 12 månaderna.

Hittar du inte vad du söker?

Kontakta oss här!

Hjälpte den här sidan dig?