Ny guide: 50 åtgärder som minskar dina energikostnader

Energi hemma

Är du husägare? Då kanske den nya webbplatsen minhusguide.se kan vara till nytta för dig. Sajten, som delfinansierats av Energimyndigheten, bjuder på många smarta tips och råd som kan minska dina kostnader för energi.

Webbplatsen listar fler än 50 energiåtgärder som minskar både dina kostnader och din miljöpåverkan. Från enklare fix om hur du kan få dina fönster tätare till information om installation av olika värmepumpar och solceller, till ännu större renoveringar.

Visste du till exempel att genom att välja snålspolande armaturer minskar du inte bara vattenåtgången utan också energianvändningen? Och att du kan få tätare fönster genom att justera gångjärnen? Fönster som inte hänger rakt har nämligen sämre tätning mot karmen och får därför större värmeläckage mellan båge och karm.

Om dina fönster läcker kan det ju också kännas som en enkel åtgärd att sätta i nya tätningslister, men även här gäller det att ha koll. Är täta fönster verkligen rätt åtgärd för just ditt hus? Om du har ett hus med självdrag behövs ett visst genomsläpp för att få tilluft för ventilationen.

Förslag på rätt åtgärder

Behöver du ta ett större renoveringsgrepp? Då kan ett större åtgärdspaket vara en bra idé. I guiden ges förslag på hur olika åtgärder kan kombineras för att ge bästa effekt samtidigt som du vinner i både inomhusklimat, funktion – och dessutom får långsiktigt låga kostnader för din energi.

Men hur ska man då veta vad som är rätt för just ens eget hus? Sverige är ett avlångt land med många olika klimatzoner, samtidigt som alla hus är olika.

Genom att skapa ett konto kan du fylla i de uppgifter som gäller för dig – såsom hustyp, byggår och hur du upplever inomhusmiljön. Finns tydliga tecken på exempelvis fukt? Kondens mellan fönster? Tecken på mögel?

Testa vad just ditt hus behöver

Ellevios reporter har även testat tjänsten själv. Hennes hus är från 1800-talet och ligger på landet i Bergslagen. Det har just problem med kondens och på vintern är det riktigt kallt inomhus. Och fuktskadan vid ytterdörren – kan det vara mögel?

Hon klickade på sök och fick förslag på många åtgärder som kan passa just henne. Bra också, tyckte hon, att vikten av kulturhistoriska värden och byggnadsvård framgår tydligt liksom var man kan vända sig för att få kvalificerade och fackmannamässiga råd om vad som egentligen gäller.

Källa: minhusguide.se