Framtiden är uppkopplad och frågan är om någon i dag fullt ut inser alla fördelar det kommer att föra med sig. Inga delar av samhället kommer att lämnas oberörda av digitaliseringen och energisektorn och elnäten kommer i allra högsta grad att påverkas.
Framtidens elnät kommer att vara smarta. Med det menas att de olika komponenterna i elnäten kommunicerar med varandra. Potentialen i detta är enorm. Även om det var ett stort framsteg när datorerna gjorde sitt intåg i hem och på arbetsplatser var det inte förrän de började kommunicera med varandra genom Internet som den verkliga kraften släpptes lös. Och nästa steg i utvecklingen kommer att bli det så kallade Internet of Things, ett Internet där inte bara datorer utan de flesta elapparater vi använder är uppkopplade.
I en sån värld kommer vi dels att få mycket bättre information om elnätet i realtid. Elavbrott, flaskhalsar i elnätet och perioder med ett lägre utbud på el kommer mer effektivt att kunna avhjälpas och elanvändarna kommer att få möjlighet att ha mycket större kontroll över hur de använder el i hemmet, själva för den som önskar vara aktiv och automatiskt för den som hellre önskar det. Ökad information och mer mät- och styrteknik möjliggör för oss att bättre utveckla elnäten utifrån dagens och framtidens förutsättningar. Helt säkert är det även så att många av de innovationer och teknologier vi kommer att få se på elområdet ännu inte ens är påtänkta.
Även om vi ser fram emot att vara med och skapa en viktig del av framtidens infrastruktur så menar vi att man måste ta med i beräkningen att nya hot också kommer att uppstå. Dessa hot behöver kunna hanteras, både i förebyggande syfte men också i ett skarpt läge.
Under seminariet talades mycket om vikten av att olika delar av samhället lär sig samverka kring de cyberhot som kan komma både från brottslingar som drivs av ekonomiska motiv samt från grupper som har ideologiska eller politiska skäl att angripa samhällsviktig infrastruktur. Vi välkomnar en diskussion mellan politiker, försvaret, forskare, företag, IT-experter, medborgare och polisen kring hur vi skapar så goda förutsättningar som möjligt för en god säkerhet i framtidens samhälle.
Digitaliseringen är inte något vi vare sig vill eller kan stoppa. IT-säkerhetsexperten Mikko Hyppönen från F-Secure summerade diskussionen på följande sätt.
- Trots alla nya risker som kommer från internet, så är jag övertygad om att de flesta skulle hålla med om att internet har gjort mer gott än ont. Internet har gett oss en bas, en uppkoppling, och så mycket underhållning som gör att alla brister bleknar i jämförelse. Jag jobbar med den värsta sidan av internet, men jag är ändå en optimist.
Inom kort kommer det att behövas 200 000 laddstationer i Mälardalen. I dag finns det 750 så behovet av investeringar är mycket stort. På grund av att så stora miljövinster finns att hämta från ett ökat användande av elbilar och att de ansträngningar som krävs är så omfattande tror vi att ett läge där så många krafter som möjligt som vill se fler elbilar förenas och att vi tar tillfället i akt att låta oss inspireras av framgångsexempel från andra länder.
Vi behöver inte åka längre än till vårt grannland Norge för att hitta ett exempel att inspireras av. Där har regeringen med hjälp av ekonomiska styrmedel samt genom att förenkla för boende i lägenheter att bygga laddstolpar i anslutning till bostaden varit med och skapat förutsättningar för en elbilsrevolution som har gjort Norge världsledande på området. Med tanke på att de norska förutsättningarna med ett stort och glesbefolkat land och stora miljö- och klimatambitioner påminner om de svenska bör det finnas goda möjligheter för oss att lära av våra grannar.
En fråga som infinner sig är hur vi kan säkerställa att Sverige har en utbyggnad av en öppen och tillgänglig laddinfrastruktur. I större städer kommer marknaden med stor säkerhet att se till att elbilsladdning erbjuds åtminstone till viss del. Men för att hela Sverige ska få möjlighet att köra elbilar behöver vi diskutera hur mer storskaliga kostnadseffektiva laddlösningar med öppna gränssnitt kan etableras.
Här anser vi att Ellevio och andra elnätsbolag har en viktig roll i att säkerställa att elnäten har den kapacitet som krävs. Vi ser även att det finns stora potentiella synergivinster i att installera laddstolpar när vi ändå genomför stora investeringar i våra elnät. Vi bör ha en vidare diskussion om planeringsprocesser och utveckling av elnätsbolagens reglering för att påskynda utvecklingen mot framtidens elnät.
- Elbilar är en otroligt viktig del i att nå våra högt ställda klimatambitioner. För Ellevios del vill vi vara en del av den infrastruktur som möjliggör att utvecklingen kan fortsätta och därför vill vi se goda förutsättningar för en utbyggnad av laddinfrastrukturen i Sverige så snart som möjligt, säger David Bjurhall, ansvarig för regleringsfrågor på Ellevio.
Seminarie: Het diskussion om cybersäkerhet
Seminarie: Konstruktiv diskussion om elbilsladdning
Mikko Hyppönen: Smarta elnät kräver ökat fokus på säkerhet
Norge är bäst i världen på elbilar - så bygger de vidare på framgången