Ellevio tar varje år emot ett flertal högskolestudenter som får möjlighet att göra sina exjobb hos oss. Många ser det som en fördel att komma ut i arbetslivet och på plats arbeta med ”riktiga” uppgifter i skarpa projekt. Våren 2018 var Jens Ljungberg en av de som gjorde sitt exjobb hos Ellevio.
Jens Ljungberg träffade Ellevio på Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTNARM) där man varje år arrangerar karriärmässa. Det var sista året innan han var färdig civilingenjör inom teknisk fysik och nu ville han hitta ett bra företag att göra sitt exjobb på.
Genom bekanta kände han till Ellevio och var nyfiken på om det fanns en öppning att göra ett exjobb på Ellevio. När han träffade Isbi Felix och de andra från Ellevio på mässan fick han ett gott intryck vilket var viktigt.
Fanns en väntande uppgift
- Isbi och Erik Lejerskog från Ellevio hade ett projekt och en uppgift färdig som de behövde hjälp med, och jag passade, berättar Jens. Jag hade redan innan definierat tre områden och ville göra mitt exjobb inom något av dem, och det här täckte faktiskt nästan alla tre. Dessutom var alla jag mötte där väldigt trevliga, kanske en sorts personkemi, vilket är nog så viktigt när man ska jobba ihop, menar han.
Projektet som Jens uppgift var kopplat till hade startat 2014 då man testade ett nytt sorts system i en transformatorstation. Sedan projektet avslutades hade två parallella system körts i stationen och nu var det dags att byta det gamla och låta det nya ta över.
- Uppgiften bestod i att utvärdera det nya systemet och sätta det i skarp drift. Jag arbetade mycket med databehandling för att jämföra de två systemen. Det tog sin tid att sätta sig in i ämnet och förstå bakgrunden och systemet.
Upplägget för Jens exjobb
Jens hade två handledare som han träffade två till tre gånger i månaden. Den första tiden bestod helt och hållet av litteraturstudier. Efter det gjorde Jens en grov projektplan som också innefattade vilka områden han skulle titta på. På universitetet hade han regelbunden kontakt med en ämnesgranskare som bland annat godkände de områden han valde att arbeta inom men som han också kunde bolla nivån på sitt arbete med.
Vi börjar med det svåraste, vad var det?
- Att få verkligheten att anpassa sig till en studietermin! Förseningar, logistiska problem eller arbetsmaterial som inte går att få fram tog ju liksom inte hänsyn till att mitt exjobb slutade ett visst datum. Men det löste sig, man fick improvisera lite mer än man tänkt, skrattar han. Kul att det fanns flera exjobbare här. Ibland satt vi alla illa till samtidigt. Jag har också haft bra handledare som förstått vilka akademiska prioriteringar jag behövde göra, det förenklade mycket.
Vad är det roligaste med att göra exjobb?
- Det är känslan av att, oavsett hur det går, så finns det ett objektivt värde i uppgiften. En känsla av mening. Till skillnad från när man studerar då själva syftet endast är att man själv ska lära sig något.
Några medskick till den som söker exjobb?
- Få till ett personligt möte, maila inte bara. Jag trodde också att projektet var livsavgörande och skulle definiera min karriär, men det gör det oftast inte.
Läs om Isbi och hennes upplevelse kring handledning av exjobb.