Vi på Ellevio tror på en hållbar framtid och att vi som företag kan göra skillnad. Därför jobbar vi för att vårt avtryck på klimat och naturresurser ska vara så litet som möjligt. Vi vill bidra till hållbar energiförsörjning.
Miljömässig hållbarhet har främst två dimensioner för oss. Vi ska förbruka så lite resurser som möjligt. Samtidigt är vi en viktig aktör i omställningen till ett hållbart energisystem.
Ellevios övergripande miljömål är, förutom
Detta görs genom att:
Där våra kraftledningar går genom skogsområden uppstår så kallade kraftledningsgator. Dessa spelar en viktig roll i värnandet om vår biologiska mångfald.
Våra ledningsgator hålls fria från träd och sly för att elen ska kunna transporteras så säkert och avbrottsfritt som möjligt. Röjningen innebär samtidigt att forna ängs- och betesmarker fortsatt hålls öppna. Många av de typiska ängsarterna är idag hotade till följd av att öppna marker i stor utsträckning vuxit igen de senaste 100 åren. Ellevio tar ett ansvar för dessa hotade ängsarter genom att inventera och sedan anpassa skötseln i våra artrika gräsmarksområden. På så vis bidrar vi till att bibehålla och stärka den biologiska mångfalden.
Detta arbete kommer ge upphov i en växande databank som kan vara till nytta för myndigheter och forskare som på olika sätt arbetar med att trygga och lära sig mer om miljö och artrikedom.
Sverige har redan idag en nästan koldioxidfri elproduktion och andelen förnybar elproduktion ökar stadigt. I framtiden kommer vårt elbehov öka i och med att befolkningen ökar och för att vi kommer att använda el till allt fler saker. För att vi ska ha ännu grönare el i framtiden kommer det krävas en ökad produktion av förnybar el och det innebär att elnätet måste moderniseras.
Den el vi på Ellevio transporterar i våra nät är till cirka 98 procent producerad helt utan koldioxidutsläpp. Detta är en världsunikt bra elmix sett ur ett klimatperspektiv, men det betyder inte att det inte finns möjlighet till förbättring. Koldioxidfri el är bra, men förnybar el är bättre. I framtiden kommer graden av förnybar el att behöva stiga för att Sverige ska kunna uppnå sina högt ställda politiska miljö- och klimatambitioner.
Om den el vi använder idag producerades på ett förnybart sätt, på exakt samma ställen som idag och i samma kvantiteter så skulle det inte innebära någon stor skillnad i kraven på elnäten.
I framtiden beräknas dock småskalig elproduktion öka mycket kraftigt. Intresset för att producera sin egen el är stort hos den svenska befolkningen och teknologiska framsteg inom till exempel solpaneler har gjort det möjligt för fler att, till en rimlig kostnad, producera el för eget bruk samt för försäljning.
Mellan 2016 och 2019 investerade Ellevio mer än tio miljarder kronor för att modernisera och framtidssäkra elnäten, en tredubbling jämfört med föregående fyraårsperiod. Behoven av investeringar för att framtidssäkra Sverige kommer dock att kvarstå under överskådlig tid. Vi vill kunna investera i moderna, leveranssäkra och flexibla elnät för att säkra fortsatt ekonomisk tillväxt och säkra omställningen till ett hållbart samhälle. För att nödvändiga investeringar i elnäten ska kunna realiseras krävs dock en långsiktig, förutsägbar och stabil reglering.