För Ellevio är hållbarhet en viktig del i verksamheten och finns med i alla beslut vi fattar. Vi ser hållbarhet som en balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvar och det grundläggande arbetet är att se till att vi efterlever hårt ställda krav och förväntningar inom alla dessa områden.
Våra närmaste intressenter är kunder, medarbetare, aktieägare, investerare, entreprenörer, leverantörer av varor och tjänster, myndigheter, beslutsfattare, media, organisationer inom energisektorn, intresseorganisationer och lokalsamhället där vi verkar.
Genom samverkan och samarbeten lär vi oss vilka förväntningar våra viktigaste intressenter har på oss, delar med oss av vår kunskap och för fram våra synpunkter. Genom undersökningar, möten och genom att följa den allmänna debatten i samhället får vi ytterligare kunskap om förväntningar, så att vi kan driva vår och branschens utveckling åt rätt håll. Resultatet tar vi in i vår affärsplanering och affärsutveckling.
Ellevio har ett antal övergripande långsiktiga hållbarhetsmål som vägleder oss i vår strävan att driva och utveckla vår verksamhet på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt. Vårt mål är att till år 2023 ska vi ha uppnått följande:
Ellevios verksamhet bedrivs i en monopolställning vilket innebär att vi har ett stort ansvar gentemot vår omvärld. Det är viktigt för oss att leva upp till våra kunders och andra intressenters krav och förväntningar. Vi vill göra oss förtjänta av deras förtroende. Hur vi ska bete oss beskrivs i vår Uppförandekod. Olika utbildningar, arbetsplatsträffar och interna revisioner säkerställer att uppförandekoden efterlevs.
För att kvalificera sig som entreprenör och större leverantör av material finns omfattande hållbarhetskrav som är specificerade i en speciell uppförandekod som vänder sig till leverantörer.
Både Ellevios uppförandekod samt uppförandekoden som vänder sig mot våra leverantörer är baserade på Global Compacts tio principer och innehåller tydliga krav inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
Hållbarhetsstyrning från projektstart till genomförande
UNGC bildades 1999, på uppmaning av den dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan. Han ville skapa internationella principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption. I dag är över 13 000 företag och organisationer världen över anslutna och fler tillkommer hela tiden. 2017 anslöt Ellevio sig till Global Compact. Våra hållbarhetsrapporter innehåller information om Ellevios arbete med FN:s Global Compacts tio principer inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption och uppfyller kravet på att vi ska rapportera om framstegen i vårt hållbarhetsarbete.
Läs mer i "Ellevio Communication on Progress".
FN och världens ledare har antagit sjutton globala utvecklingsmål, som sammantaget ska leda till en fredlig och hållbar utveckling till år 2030. Målen integrerar och balanserar social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, och det är allas vårt ansvar att bidra till att de uppnås.
Ellevio stödjer hållbarhetsmålen i sin helhet. Under hösten gjorde vi en närmare genomgång av samtliga mål och delmåls betydelse för verksamheten, för att ta reda på var vårt ansvar och bidrag är störst Mål 7 ”Hållbar energi för alla”, Mål 9 ”Hållbar industri, innovationer och infrastruktur” och Mål 5 ”Jämställdhet”.
Ellevio fokuserar aktivt på Mål 5 ”Jämställdhet”, för att utveckla företaget, branschen och stötta utanför vår sfär via till exempel socialt ansvarstagande och sponsring. För Ellevio är jämställdhet både ett mål i sig och en förutsättning för en hållbar utveckling. Genom att verka för ett mer jämställt Ellevio är vår ambition att bidra till en mer jämställd bransch och i slutänden ett mer jämställt samhälle.
Mål 7 ”Hållbar energi för alla”, är i grunden vårt samhällsuppdrag och vad våra långsiktiga investeringar handlar om. I städerna handlar det främst om att öka kapaciteten medan ökad leveranssäkerhet genom vädersäkring är huvudfokus utanför städerna.
Mål 7 innefattar även att uppnå energieffektiviseringar, vilket vårt arbete kring nästa generations smarta elmätare i mångt och mycket handlar om. Nästa generations mätare kommer att öppna upp för både producenter, elnätsbolag och konsumenter att läsa av produktion och konsumtion av el i realtid.
Mål 9 ”Hållbar industri, innovationer och infrastruktur” är en del av vårt samhällsuppdrag. En välfungerande infrastruktur är idag beroende av ett välfungerande elnät. Det gör att människor till exempel kan förflytta sig till jobb och skola på ett bra och tillförlitligt sätt. Det gör även att alla har tillgång till informations- och kommunikationsteknik, samt att företagen kan förlita sig på bra transportsystem och energitjänster. En hållbar infrastruktur är tillgänglig, tillförlitlig, miljövänlig och motståndskraftig.
Från och med 2017 rapporterar Ellevio utifrån utifrån Global Reporting Initiatives (GRI) standards, nivå ”core”. Global Reporting Initiatives (GRI) är ett verktyg som hjälper företag att förstå och kommunicera kring deras påverkan på hållbarhetsproblem som klimatförändringar, mänskliga rättigheter och deras medarbetares välmående.