Den elhandlarcentriska modellen går mot ett allt annat än friktionsfritt införande. Arbetet tar lång tid och det höjs flera kritiska röster mot reformen – såväl bland myndigheter som energiföretag. Och nu har kritiken mot reformen fått politiker att reagera.
Kunden ska få en faktura i stället för två. Det var så den elhandlarcentriska modellen lanserades och nu står vi här närmare tio år senare, modellen är fortfarande inte införd och reformen bär med sig flera frågetecken. Sommaren 2017 inledde Miljö- och energidepartementet remissrundan på Energimarknadsinspektionens senaste rapport Ny modell för elmarknaden och i den pekade tunga myndigheter på brister.
Kritik från tunga remissinstanser
Försvarsmakten går till och med så långt i sitt remissvar att de avstyrker förslaget om en elmarknadshubb och skriver:
”Försvarsmakten anser att rapportens förslag om en central informationshanteringsmodell för den svenska elmarknaden, där en elmarknadshubb utgör navet i informationsutbytet mellan elmarknadens parter, saknar en tillfredsställande analys av konsekvenser för integritet och säkerhet. Detta gäller särskilt i fråga om uppgifter som omfattas av sekretess och som rör rikets säkerhet och som därmed ska ges ett säkerhetsskydd enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627).”
Även Datainspektionen reagerade i sitt remissvar på elmarknadshubbens upplägg och menar att förslaget som det är utformat nu brister eftersom det inte utgår från den nya EU-lagstiftningen, mer känd som GDPR.
”Datainspektionen avstyrker, framför allt mot bakgrund av att förslaget utgår från personuppgiftslagen, förslaget till elmarknadshubb i dess nuvarande utformning”.
Ny energi i den politiska debatten
Nu under våren har kritiken mot den elhandlarcentriska modellen fått ny energi. Centerpartiet anordnade med energipolitiska talespersonen Rickard Nordin i spetsen ett seminarium i riksdagen som skulle ge politiker en nulägesbild av frågan. Under seminariet framfördes kritik, bland annat av organisationen Lokalkraft Sverige, som efter seminariet i en skrivelse tillsammans med andra branschaktörer vände sig till flera riksdagspolitiker. Där framförde de att reformen inte är i takt med tiden och att den inte löser de utmaningar som elmarknaden står inför i dag: ”Vi anser att det är dags att avsluta arbetet med den elhandlarcentriska modellen. Den är inte svaret på dagens behov av marknadsutveckling. Istället bör olika modeller för elmarknaden analyseras så att vi får en gedigen grund för att utveckla en marknadsmodell utifrån kundernas behov, en kundcentrisk marknadsmodell.”
Riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M) har fångat försvarsmaktens kritik och i mars vände han sig med en skriftlig fråga direkt till energiminister Anders Ygeman (S): ”Om man ska samla mer än 4,5 miljoner kunders mätdata och anläggningsinformation på̊ samma ställe måste det också ställas höga krav på säkerhetshanteringen av dessa data, något som ett antal instanser varnat för samtidigt som man sett att vidare utredningar kring säkerheten måste göras innan modellen sätts i verket. Försvarsmakten anser att den gjorda analysen om skydd av uppgifter som rör totalförsvaret är bristfällig.” skriver Hans Rothenberg och undrar hur Anders Ygeman kan säkerställa att elmarknadshubben inte kommer att kunna användas av främmande makter i syfte att kartlägga våra elnät för destruktiva syften?
Ygeman förlitar sig på myndigheternas säkerhetsarbete
Anders Ygeman svarar att han litar på att myndigheterna gör sitt jobb.
”Jag förutsätter att Svenska kraftnät har gjort vad som ankommer på myndigheten enligt gällande lagstiftning och att Säkerhetspolisen, som har tillsynsansvar, följer upp att verksamhetsutövarna fullföljer sina åtaganden enligt regleringen.”
Trycket kring den elhandlarcentriska modellen är inte slut med detta. Fler initiativ väntas komma under närmaste månaderna både från branschen och politiken för att lyfta fram nya perspektiv varför idén om den elhandlarcentriska modellen bör ställas om i grunden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 år senare