Nu är Rågsveds nätstation färdigsmyckad
Nyheter
Stockholmsförorten Rågsved kan numera skryta om att ha en av Sveriges häftigaste nätstationer. Klottret har tvättats bort och ersatts av cool mosaikkonst som skapats av Rågsvedsborna själva.
Det man skapar förstör man inte var en av utgångspunkterna när Rågsveds fastighetsägare, i samarbete med stadsdelsförvaltningen och Ellevio beslöt sig för att satsa på ett konstprojekt i Rågsved. Projektet initierades av Remakebolaget och gick ut på att Rågsvedsborna själva skulle smycka Ellevios slitna och nerklottrade nätstation. Förutom att vara ett konstprojekt är detta ett initiativ på kommunal nivå från 2019 som kallat Platssamverkan, vars syfte är att skapa trygghet i våra stadsdelar.
Läs mer: Ellevios nätstation i Rågsved smyckas av stora som små invånare
Stolta Rågsvedsbor
Så kom då dagen när månader av skapande och workshops skulle visas upp. Den nerklottrade stationsbyggnaden hade bytt skepnad och pryddes nu av häftiga mosaikverk. En slags memory lane med mosaikkonst som på ett eller annat sätt anknyter till Rågsveds historia.
– Det har gått fantastiskt bra och jag är så stolt över att så många medverkade, sa Helen Rydberg på Remakebolaget, som stått för idé och genomförande, när hon presenterade verken för besökarna. Hennes förhoppning var att även andra stadsdelar ska ta efter Rågsved.
En av besökarna på invigningen var Ia Sofia Hamn som i sin ungdom var punkare. Nu kunde hon se sig själv i form av ett mosaikporträtt. Hon gav det mer än godkänt och tyckte det var extra roligt att hon hade fått Johan Johansson, medlem ur punkbandet KSMB (Kurt Sunes Med Berit) som granne på fasaden.
Några andra som var extra glada och stolta var Nasir, Ibrahim, Aran, Liana, Natalia och Diae, barn från Rågsved som alla hade hjälp till att skapa mosaikverken och kom för att klippa invigningsbandet. Och allra gladast var Aran 12.
– Jag såg direkt att det här var jag, ler han stort och pekar på mosaikbilden av sig själv. Det här var jätteroligt och jag vill gärna göra det igen.
Albin Aldén, Rågsvedsbo och pappaledig med Bosse 14 månader var med på invigningen. Han tycker det är ett bra exempel på demokratiserande projekt som involverar barn och vuxna i Rågsved;
– Byggnaden har blivit superfin. Jag tycker fler förorter borde ta efter idén att låta de boende få skapa något gemensamt i sitt område.
Fint konstverk
På invigningen närvarade även Paola Phillippi som är chef ledningar och områden Stockholm på Ellevio.
– Våra nätstationer är en vanlig bild i stadsmiljön. Hur stationerna uppfattas är viktigt och klotter är ett känt problem. Den här nätstationen har blivit ett fint konstverk som kommer att bidra positivt och förhoppningsvis motverka skadegörelse, och vi kan absolut tänka oss att applicera det här i andra områden.
Paola Phillippi betonade att det för Ellevio har varit viktigt att delta i Platssamverkan med lokala intressenter. Hon berättar också varför hon på ett privat plan kände extra starkt för projektet.
– För mig har det här legat extra varmt om hjärtat då Rågsved var mitt första hem i Sverige när jag kom hit som barn för fyrtio år sedan.
Framtidstro
Även Trond Hannerstig från Rågsveds Fastighetsägare var glad och stolt. Han pekade på att många av de utmaningar som finns i området bara kan mötas med ett samarbete mellan olika aktörer i stadsdelen.
– Vi ingår i en platssamverkan med stadsdelen, trafikkontoret, exploatering och polisen för att gemensamt arbete mot samma mål – att Rågsved ska bli ännu finare och tryggare. Det här projektet är en väg att nå det målet. Ett gemensamt konstprojekt gör att resultatet är långsiktigt och kommer synas för alla Rågsvedsbor, förhoppningsvis i många år framåt. Det skänker en stolthet och ett engagemang för de som bor här, samtidigt som vi är med och bidrar till en ännu finare plats! Tillsammans är vinnarkonceptet, avslutade han.
Sidan uppdaterad 11 april 2024