Green Power Valley – kraftfull grön satsning i Värmland

Nyheter

Djupt inne i de nordvärmländska skogarna bygger Ellevio ett modernt ställverk som ska säkerställa elförsörjningen för skidorten Branäs. Och snart kan Värmland stoltsera med ett högmodernt grönt kraftcentrum där ställverk och vattenkraftverk kommer att skapa framtidens energiförsörjning.

Det nya ställverket ligger på Svansåsen, norr om Sysslebäck och kommer att ingå i ett hållbart kraftcentrum som fått det amerikanskt klingande namnet ”Green Power Valley” (Gröna Kraftdalen).

Bakgrunden till bygget handlar om Branäs framtida elbehov eftersom den trettio år gamla elförsörjningsstrukturen nu nått en maxkapacitet och klarar inte av att hänga med i Branäs exapanderingstakt.

Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen berättar för, NWT om vilken stor tillväxt Branäs haft.

När han började för 20 år sedan fanns det cirka 1600 bäddar, idag finns det 10 000 och de beräknas öka ytterligare till 20 000 om tio år.

– Elförsörjningen är livsviktig för Branäs och dess utveckling, säger Anders Kjellström.

Samverkansgrupp

För att möjliggöra den fortsatta tillväxten bildades en samverkansgrupp bestående av Branäs Fritidscenter, Näckåns Energi och Ellevio som är den största aktören.

– Det är oerhört roligt att se och få vara med och utveckla Branäs som är en stor tillgång för hela området. I och med att de växer så kraftigt behövs mycket mer el för att få hela anläggningen att fungera och det känns väldigt bra att vi nu kan lösa det tillsammans med Näckåns Energi, säger Martin Andersson, projektledare på Ellevio.

Han tycker att det roligaste med bygget varit att samarbetet fungerat så bra.

– Alla har hjälpts åt och vi ser alla samma mål med en bra slutprodukt, inklusive vår entreprenör som byggt ställverket. Och tack vare Ellevios investeringar har kapaciteten fördubblats för Näckåns Energi och deras kunder i området

Skolexempel på hållbarhetssatsning

Investeringarna som Ellevio gjort i Torsby kommun under de senaste fem åren uppgår ungefär till 200 miljoner kronor, utöver det går ställverket på cirka 50 miljoner kronor. Till detta kan även läggas omfattande utbyggnad av lokalnätet som Näckåns genomför.

På området finns förutom det pågående ställverksbygget även Tåsans vattenkraftverk och det nybyggda Näckåfall som är Sveriges modernaste vattenkraftverk.

Jan-Anders "Jante" Carlsson, vd på Näckåns Energi.

Jan-Anders ” Jante” Carlsson, vd på Näckåns Energi kallar Gröna Kraftdalen för ett skolexempel på en väldigt lyckad hållbarhetssatsning inom energisektorn.

– Det är en drivkraft för hela området. En fantastisk knutpunkt för hållbar energi som vi i Värmland och hela Sverige kan vara stolta över.

Han fortsätter:

– När vi passerat Coronakrisen blir det viktigare än någonsin att vi alla tänker utanför boxen och verkar förebyggande, oavsett om det handlar om investeringar, strategier eller omställningar. Och här är våra pågående elnätsinvesteringar ett klockrent exempel på detta. Genom att vi använder modern teknik för klimat och miljö möjliggör vi Branäsområdets framtida tillväxt.

Källa: NWT

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?