Här hittar ni vanliga frågor och svar som gäller Ellevio.
Elnätet är en ledning som varje fastighet/elanläggning har för att få tillgång till ström. Elnätet är ett naturligt monopol, vilket betyder att du inte har möjlighet att välja leverantör. För att få el via ett elhandelsföretag som du själv väljer måste du vara ansluten till ett elnät.
Anläggnings-id är en specifik sifferkombination som identifierar ditt hushåll eller din lokal. Ditt anläggnings-id består av 18 siffror. Numret hittar du på din faktura.
Nej, det går tyvärr inte. Ni måste säga upp avtalen. Den som ska ta över måste teckna nytt elnäts- och elavtal. .
Ni behöver teckna nytt elnätsavtal senast fem (5) dagar innan ni flyttar in för att vara säker på att du har el.
När ni flyttar ut har ni fem (5) dagars uppsägningstid på ert gamla elnätsavtal.
Så här gör ni:
Mätvärden visas vanligtvis på Energikontot ett par dagar efter det dygn som senast är avläst.
Elnätet klarar av en viss obalans likt den som uppstår när en mikroproducent matar ut sitt överskott. För mikroproducenter hanteras eventuell anpassning av elnätet i samband med din föranmälan. Föranmälan till Ellevio med uppgifter om er anläggning görs av er elinstallatör innan installation.
I den föranmälan er elinstallatör gör till Ellevio innan installation anges
Ert anläggnings-id hittar ni på fakturan från ert elnätsföretag, Ellevio.
Ja, kontrollen av er anläggning görs av Ellevio i samband med att er produktionsanläggning ska anslutas tillelnätet. Vid behov byter vi då kostnadsfritt ut er elmätare mot en som kan mäta både den överskottsel ni matar ut på och den el ni tar emot från elnätet.
Ellevio köper inte någon el från mikroproducenter direkt. Den ersättning en producent får är nätnyttan vilken ska motsvara de kostnader Ellevio har för överföring av el. Den rörliga elnätsavgiften på ert abonnemang omfattar mer än endast kostnader för överföring av el. Därtill faktureras energiskatt på uttagsabonnemanget vilken tillsammans med övriga statliga avgifter motsvarar ca 45 procent av er totala kostnader för el. Tänk på att huvuddelen av er ersättning för den producerade elen bör komma från till elhandelsbolag vilka köper elen och ersättningen kan variera mellan olika bolag.
Er produktion och konsumtion mäts varje timme. Eftersom att priset på el ni köper och säljer baseras på Nord Pools spotpris vid uppmätt konsumtions- eller produktionstillfälle så behöver inte snittpriset på fakturan bli detsamma. Snittpriset baseras på samtliga timmätningar under den aktuella perioden och därtill kopplat spotpris på elen.
Det kan alltid att uppstå tillfällen då ni inte kan använda den el du producerar vid just det tillfället. Då produktionen och användningen mäts timme för timme och inte kan lagras.
Enligt ellagen är en Mikroproducent: privatkund eller företag med en anläggning på max 43,5 kW och ett uttag på max 63 ampere där uttaget är större än inmatningen över ett kalenderår.
Skatteverkets definition när det gäller underlag för skattereduktion är densamma förutom att ni kan ha en huvudsäkring upp till max 100A.
Elcertifikatsystemet är ett frivilligt ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el för att få en extra intäkt. Ni behöver då skicka in en ansökan till Energimyndigheten. På så sätt kan du få er anläggning godkänd för tilldelning av elcertifikat och/eller ursprungsgarantier. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer. Här hittar ni en lista över kvotpliktiga aktörer.
Ni kan välja att endast sälja er överskottsel (och då behöver ni inte ansöka om elcertifikat och/eller ursprungsgarantier eller ha ett Cesarkonto). Ni behöver avtala med en motpart om er elförsäljning.
Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el. Ursprungsgarantier kan köpas och säljas på en öppen marknad. Syftet är att slutkunden av el ska få kunskap om elens ursprung på ett tydligt sätt, vilken typ av energikälla som elen kommer ifrån.
Att ansöka om ursprungsgarantier är frivilligt.
Nej vi köper inte elcertifikat. På Energimyndighetens hemsida hittar ni information om elcertifikat och vilka som kan köpa ert elcertifikat.
Nätnytta är det ni bidrar till då ert överskottsel förs ut på elnätat. Det innebär att vi får minskade kostnader för överföring av el. Hur stor er ersättning är varierar från elnätsföretag till elnätsföretag. Ellevio betalar er ca mellan 2,20 och 4,40 öre/kWh, exklusive moms, för den nätnytta ni bidrar med. Se prislista för aktuell ersättning. Ersättningen beror av i vilket elnätsområde ni befinner er och vid vilken tid på året ersättningen utgår.
Nettodebitering innebär att er konsumtion kvittas mot er produktion och att ni bara betalar energiavgifter och skatter för nettot. Den här ”kvittningen” kan göras månadsvis eller årsvis. Nettodebitering är under diskussion bland politiker och reglerare men är i dagsläget inte tillåtet. Idag är det totala priset som ni betalar för en kWh ungefär 1,2 kronor medan det pris ni får för den el som ni säljer ligger på ungefär 0,5 kronor eftersom det bara inkluderar själva elen. Hur mycket ni får för den överskottsel ni säljer varierar dock beroende på till vilken elhandlare ni väljer att sälja.
Nettomätning innebär att man endast mäter mellanskillnaden mellan konsumerad och producerad el och att ett mätvärde skapas – ”elmätaren går baklänges vid produktion”. I Sverige är det inte tillåtet att nettomäta eftersom det gör det svårare för balansansvariga att prognostisera konsumtionen och produktionen.
Ersättning för såld överskottsel är momspliktig då omsättningen från er verksamhet överstiger 30 000 kr, exklusive moms.
Niåste:
Vill ni efteranmäla ert momsregistreringnummer gör ni det till vår Kundservice. Ni når kundservice på 0771-53 53 00, helgfria vardagar kl. 8-17.
Ja ni ska kontakta en behörig elinstallatör. Det är upp till ervem ni väljer att anlita. Tänk på att ni(via elinstallatören) är skyldig att föranmäla förändringar till oss.
En fasändring kan göras i samband med ombyggnation och byte av huvudledning. Vid en fasändring måste ett elinstallationsföretag förbereda arbetet och skicka in en anmälan till oss. Om en fasändring önskas i ett flerbostadshus måste detta ske via styrelsen eller fastighetsägaren. Läs mer här hur en ändring av fas går till.
Ni måste alltid kontakta en elinstallatör som gör denna typ av jobb. Elinstallatören ska göra allt förberedande arbete samt anmäla detta till oss på Ellevio. Därefter monterar vi den ny elmätaren. Här kan ni läsa mer om hur detta går till.
Ni kan avsluta er/era elanläggningar på flera sätt:
Läs mer här hur ni gör för att avsluta en eller flera enaläggningar.
Kontakta en behörig elinstallatör som hjälper er med detta. Installatören ska även anmäla detta till oss på Ellevio. Läs mer här om flytt av mätartavla.
Om er elservis påverkas behöver detta anmälas som en servisändring. Läs om elservisändring här.
Det beror lite på vad det är för typ av jobb som ska utföras. När vi har fått in anmälan från elinstallatören att förberedelserna är gjorda tar vi kontakt med elinstallatören för att komma överens om lämpligt datum. Kontakta er elinstallatör för mer information.
Tack vare elmätaren vet ni hur mycket el ni använder. Mätaren läses av automatiskt.
Här kan ni läsa mer om vad siffror och text byter på i displayen.
Frånkoppling
Funkar på de mätare som stödjer denna funktion. Ett meddelande skickas till mätaren om att frånkoppla. Frånkopplingen kan då ske på distans, och kräver därför ingen manuell hantering på plats.
Återinkoppling
Ett meddelande skickas till mätaren om att återinkoppla. Men en manuell knapptryckning krävs på mätare för att genomföra återkopplingen. Detta för att undvika att en elanläggning återinkopplas när kund inte är närvarande.
Det finns olika typer av mätare. Här kan du se olika varianter på mätare. Pilarna på bilderna visar vilken knapp du ska trycka på när det står ”PUSH but” i displayen. Tänk på att knappen på din elmätare kan upplevas som lite trög. Om det inte fungerar direkt, prova då att trycka lite hårdare, rucka på knappen eller hålla in lite längre.
Logga in på Energikonto. Under Kontoinställningar kan du ändra ditt användarnamn och lösenord.
Det finns en funktion i inloggningsrutan som heter "Glömt lösenord". Du får då ett nytt lösenord skickat till dig.
Om du har ett konto med en äldre e-postadress som användarnamn kan du logga in med den och uppdatera dina inloggningsuppgifter på Energikonto.
Har du bytt e-postadress och glömt dina inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) löser du det enklast genom att registrera dig på nytt med din nya e-postadress.
Börja med att kontrollera att du skrivit rätt användarnamn (e-postadress) och lösenord. Om du är osäker kan du använda funktionen ”Glömt lösenord”.
Ibland uppstår det tillfälliga tekniska problem, testa därför att logga in igen om en stund och se om det hjälper. Om problemet kvarstår ber vi dig att skicka en felanmälan via vårt kontaktformulär. Beskriv ditt problem så tydligt som möjligt och ange gärna ditt kundnummer, användarnamn (e-postadress) samt tidpunkt då felet inträffade. Om ditt användarnamn är ett annat än din e-postadress där vi kan nå dig är det viktigt att du talar om detta i ärendet.
Kan du fortfarande inte registrera dig på Energikonto är du välkommen att kontakta kundservice på 0771-53 53 00
Summerad förbrukning summerar flera eller alla anläggningars elförbrukning.
Funktionen finns i anläggningslistan under menyn EL i Energikonto för de som har timmätta anläggningar eller många månadsmätta anläggningar. Har du mer än 900 anläggningar i listan finns funktionen inte tillgänglig av prestandaskäl. Funktionen att skapa och visa grupper är temporärt borttagen i samband med lanseringen av nya förbrukningssidan. Funktionen kommer att komma tillbaka med förbättrad funktionalitet inom kort. Vi har sparat tidigare gjorda inställningar av grupper.
Vi läser upp och visar registrerade mätarställningar från elmätaren.
För timmätning av större anläggningar med över 63 Ampere, registreras normalt enbart förbrukning. I de fall mätarställningar finns visas månadsmätarställning.
De uppgifter som finns på Energikonto är skyddade från intrång av obehöriga via en inloggning. Var noga med att inte ge bort användarnamn och lösenord till obehöriga.
Kontakta gärna Skatteverket om du har frågor kring energiskatten. Du kan läsa om samtliga regler på skatteverket.se/elskatt
All elanvändning i Sverige beskattas med en så kallad energiskatt. Det är en statlig skatt som den 1 januari 2018 flyttades till elnätsfakturan från elhandelsfakturan. Detta är ett riksdagsbeslut 2016. Skattens storlek bestäms av riksdagen.
Riksdagen har beslutat att höja energiskatten på el för 2019 med 1,6 öre exkl. moms till 34,70 öre/kWh exkl. moms, från tidigare 33,10 öre/kWh exkl. moms. För kunder som har rätt till reducerad skatt gäller 25,1 öre/kWh exkl.
Det är Riksdagen som beslutar om höjning av energiskatten (Lag 1957:262). Den senaste ändringen av energiskatten var den 1 juli 2017. Nästa planerade höjning av Riksdagen är den 1 januari 2019.
Ja, tjänsteföretag i vissa kommuner har rätt till ett avdrag på energiskatten. Avdraget är 9,6 öre/kWh exkl. moms. Läs mer på Skatteverkets hemsida.
I Ellevios elnätsområden är det följande kommuner som har detta skatteavdrag: Torsby, Ljusdal, Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen
Du behöver du inte göra någonting, avdraget på energiskatten görs direkt på elnätsfakturan. Förutsatt att ni är ett tjänsteföretag.
Skatteavdraget gäller endast tjänsteföretag. Betalar ni full energiskatt har er verksamhet troligen inte rätt till skatteavdrag, enligt skattereglerna. Om ni tidigare har fått skatteavdrag från er elhandlare men inte är ett tjänsteföretag kommer ni tyvärr inte kunna få avdrag nu. Enligt skattereglerna kan vi endast ge avdrag till tjänsteföretag.
Skatteavdraget gäller inte el som förbrukas:
Om vi har fel uppgifter om er verksamhet, dvs om ni är ett tjänsteföretag och anser er ha rätt till avdrag, anmäler ni det till oss genom att fylla i och skicka in en "Försäkran om skatteavdrag för elektrisk kraft".
Företag som inte själv deklarerar för energiskatt på el betalar full energiskatt på elnätsfakturan och kan ansöka hos Skatteverket om återbetalning av energiskatt i efterskott (gäller alla kommuner).
Företag med elförbrukning:
har rätt till reducerad energiskatt på 0,5 öre/kWh exkl. moms, förutsatt att alla villkor uppfylls.
Följande elanvändningsområden är skattebefriade:
Det är det möjligt att:
För att få ansöka hos Skatteverket om frivillig skattskyldighet ska företaget ha en total elanvändning över 10 GWh per kalenderår:
Ellevio drar ingen energiskatt. Är ni frivilligt skattskyldig deklarerar ni och gör avdrag själva. Anmälan görs på Skatteverkets hemsida, blankett SKV 5367 "Ansökan frivilligt skattskyldig, Skatt på energi-el".
Ellevio MÅSTE ha en kopia av Skatteverkets beslut om godkännande, även om ni tidigare har skickat beslutet till er elhandlare. Tills vi har beslutet kommer vi att dra full energiskatt. Skicka beslutet till energiskatter@energikundservice.se
Nu är förutom elproducenter och frivilligt skattskyldiga, även elnätsföretag skattskyldiga.
Skattskyldiga deklarerar själv för energiskatt på el och Ellevio drar därmed ingen energiskatt. Anmälan som skattskyldig görs på Skatteverkets hemsida på blankett SKV 5342 ”Registrering Elektrisk kraft”.
Ellevio MÅSTE ha en kopia av Skatteverkets registreringsbevis för skattskyldighet, även om ni tidigare har skickat det till er elhandlare. Tills vi har beslutet kommer vi att dra full energiskatt. Skicka registreringsbeviset till energiskatter@energikundservice.se.
Ni som kund är själv ansvarig för att schakta på egen tomt, detta gäller alla typer av ärenden.
Tänker ni gräva ska ni alltid säkerställa att arbetet utförs på ett säkert sätt.
Om ni av misstag skulle gräva av en elkabel som tillhör Ellevio och ni inte har begärt kabelanvisning kan du bli ersättningsskyldig. Om det inträffar en skada på våra elkablar i samband med grävning måste du anmäla det omgående till oss på 020-44 11 00.
Har du några funderingar är du välkommen att kontakta vår samarbetspartner Geomatikk på telefon 026-12 35 00.
Om ni av misstag skulle gräva av en elkabel som tillhör Ellevio och ni inte har begärt kabelanvisning kan ni bli ersättningsskyldig. Om det inträffar en skada på våra elkablar i samband med grävning måste ni anmäla det omgående till oss på 020-44 11 00.
Har du några funderingar är du välkommen att kontakta vår samarbetspartner Geomatikk på telefon 026-12 35 00.
Det är avgiften ni betalar för att transportera elen till er fastighet hus eller lokal. Priset påverkas av en rad olika faktorer:
Ditt elnätspris består av:
Elnätsavgiften består av två delar en fast och en rörlig elnätsavgift.
Både ja och nej. Det går inte att förhandla om elnätsavgiften. En och samma prislista gäller för alla kunder i ett elnätsområde – det finns bara ett elnät per område. Men, det som avgör hur mycket ni betalar är
Därför kan ni sänka er elnätsavgift genom att byta storlek på säkringen eller sänka er elanvändning.
Prissättningen i ett område innebär alltid att kostnader fördelas ut på de kunder som finns i området på ett rättvist sätt och enligt Ellagens anvisningar. Nätavgiften ska täcka de kostnader vi har för underhåll, drift och förnyelse av elnäten. Samtliga våra kostnader rapporteras in till Energimarknadsinspektionen varje år och återfinns på deras hemsida.
Dels varierar priserna mellan olika nätområden på grund av att kostnaden för att transportera fram elen från stamnätet till det lokala elnätet är olika stor.
För det lokala elnätet påverkas kostnaden av flera faktorer, bland annat markförhållanden och antalet kunder i det lokala nätet. När man lägger ledning så är det exempelvis dyrare att spränga i bergiga områden än att gräva ner ledningen i jorden på en åker. Likaså är det dyrare att gräva i stadskärnor än i glesbygdsområden då återställningskostnaderna blir högre i städer.
Vissa nätområden innehåller dessutom mycket landsbygd och få tätorter vilket innebär att det är färre kunder som får dela på kostnaden för att driva och underhålla elnätet i området. Allt detta tillsammans gör att priserna mellan olika nätområden kan variera.
För den som är intresserad av olika nätavgifter finns all information sammanställd på Energimarknadsinspektionens hemsida. Elnätsbolagen har ofta dessutom information på respektive webbsida. Vi har inte gjort någon jämförelse vare sig av avgifter eller av villkor. Den mest lättillgängliga informationen finns hos Energimarknadsinspektionen.
Ni kommer att få ett sms och/eller e-postmeddelande inför planerade strömavbrott samt när ett oplanerat strömavbrott har inträffat. När strömmen är tillbaka skickar vi ett nytt sms och/eller e-postmeddelande med uppgift om vad orsaken till felet var.
Hur många som helst. Ni bestämmer vilka ni vill lägga upp som prenumeranter på er/era anläggningar.
Det finns två sätt att anmäla sig:
Vårt mål är att sms och/eller e-post ska ha gått iväg från oss inom 10-15 minuter efter att vi fått information om strömavbrott som berör er anläggning. Sen kan det variera hur lång tid det tar för meddelandet att komma fram till.
Nej, i dagsläget kan vi inte anpassa utskicken. Information om oplanerade strömavbrott skickas alla dagar, dygnet runt. Information om planerade strömavbrott skickas normalt under kontorstid.
Ni bestämmer vilka ni vill lägga upp som prenumeranter på er/era anläggningar.
Sms och/eller e-postmeddelande som skickas vid strömavbrott är kopplade till vårt driftsystem samt om vi får in en felanmälan. Driftsystemet registrerar automatiskt fel på vissa av näten. Fel på elnätet närmast er fastighet registreras genom att vi får in en felanmälan från en berörd kund.
Det finns tre sätt att anmäla sig på:
Det finns två sätt att avanmäla sig:
Nej, det mobilnummer och/eller e-postadress ni anmält för den här prenumerationen används till information om strömavbrott, och i framtiden eventuellt annan information som har med er anslutning till elnätet att göra.
Det finns ett sätt att anmäla sig: