Snabbfotad för att utveckla robotar

Det roligaste med Johan Bäckströms yrke är alla kollegor och att tillsammans med dem få utveckla digitala robotar. Robotar som varje månad hanterar tusentals arbetsuppgifter. Privat är han en fena på att paddla kajak och att gå snabbt, till och med snabbast.

johan bäckström.jpg

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag arbetar som digital utvecklingsledare i teamet Digital utveckling, och har en roll som produktägare för RPA. RPA står för Robotics Process Automation, vilket är en teknik där man använder en slags digital robot för att utföra arbetsuppgifter. Robotarna arbetar i våra system på samma sätt som en människa, men enligt väldigt tydliga instruktioner. De utför olika administrativa uppgifter. Det här är arbetsuppgifter som våra ingenjörer helst slipper så att de i stället kan ägna en större del av sin tid till att hjälpa våra kunder på bästa sätt.

– I dagsläget hanterar robotarna cirka 20 000 stycken arbetsuppgifter varje månad som gör en stor skillnad för kundupplevelsen. Jag har varit med och utvecklat de här processerna sedan 2017, men sedan några år tillbaka arbetar jag med att leda utvecklingsarbetet med dessa robotar.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Det började med ett sommarjobb 2015 innan sista läsåret i Uppsala där jag läste till civilingenjör med inriktning mot energisystem. Ett år senare sökte jag en tjänst som anslutningsingenjör som jag lyckligtvis fick.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Alla roliga kollegor. Det är lätt att tro att robotutveckling innebär att man sitter själv framför en dator och knackar kod, men i praktiken är det 90 procent snack och 10 procent verkstad. Som all annan verksamhetsutveckling är samordning och synkning ofta viktigare än den tekniska lösningen.

– Eftersom elnätsverksamhet är komplext så blir också vår administration komplex, och det fattas många affärskritiska beslut i varje enskild robotprocess. När processerna utvecklas gäller det därför att få input från mängder av kollegor så att man vet om vad som kan gå snett och vilka avvikelser som är vanliga.

– Processerna utvecklas sen i en programvara där man ritar upp sin process och specificerar exakt vilka arbetsmoment som ska utföras. Mitt team har mycket driv, engagemang och det är full fart framåt vilket är kul!

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Att få tiden att räcka till. Digitaliseringen går snabbt framåt i hela samhället och Ellevio är absolut inget undantag. När vi började med RPA inom Ellevio behövde vi hela tiden sälja in det som något vi borde testa på. Nu, sex år senare, är processautomation något som tas för givet.

Berätta vem Johan är privat?

– På fritiden umgås jag helst med vänner, familj och min sambo Mia och sonen Henning i kombination med friluftsliv.  Jag gillar också att paddla och i somras fick jag höra från min, i övrigt ytterst svårimponerade svärfar, att min kajakpaddlingsteknik var ett ”exemplariskt skolboksexempel” och att han aldrig hade sett någon paddla så stiligt. Jag vet inte om jag kan upprepa det, men jag lever fortfarande på de pluspoängen.

– En annan dold talang är att jag kan gå väldigt fort. Jag har hittills aldrig förlorat en tävling i att gå snabbast. Det här är dock en talang som jag använder uteslutande vid tillfällen då jag ska bevisa att jag kan gå väldigt fort.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?

– Jag skulle godkänna statlig finansiering av alla effektfulla initiativ. Hade det varit för tio år sedan hade jag kanske försökt fokusera på ett par områden för att få ett par stora genomslag, men nu har det gått så lång tid att jag tror att vi måste börja satsa på allting samtidigt. Om det är något framtida generationer kommer acceptera så är det att vi spenderade pengar för att rädda världen.

FAKTA:

Namn: Johan Bäckström
Ålder: 34 år
Yrkestitel: Digital utvecklingsledare och RPA Manager
Familj: Sambon Mia och sonen Henning
Bor: Solna

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 21 oktober 2021

Hjälpte den här sidan dig?